Postadres:

Kruisstraat 1k
5243 RD Rosmalen

Bezoekadres:

Milrooijseweg 19
5258 KE Berlicum

Neem contact op:

Bel: 06-53647194
Mail: info@gebrvdakker.nl

Over ons

Het was in de loop van 1967 dat de gebroeders Gerrit, Toon en Peter van den Akker het plan oppakten om een eigen bedrijf op te richten. Gerrit was in eerste instantie chauffeur en later uitvoerder, Toon en Peter stratenmakers bij Aannemersbedrijf Fa. Clement in dienst.

Toon en Peter bleken bovengemiddelde vakmannen te zijn en heel gemakkelijk hun meters te maken, toen de tijd nog weg te tikken, met het hamertje. Gerrit kon als uitvoerder een beetje aan de prijzen ruiken en had al snel door dat de broertjes de centjes makkelijk bij elkaar verdienden. Weliswaar met hard werken.
Tijdens de wekelijkse koffie op zondagmorgen bij opa en oma van den Akker, aan de Nieuwendijk te Rosmalen, werd besloten een nummer aan te vragen bij de Kamer van Koophandel, en op 31 juli 1968 zich als Gebr. Van den Akker te vestigen als stratenmakersbedrijf.

Toen na de winter de startbalans werd opgemaakt, was de winter van 1969-1970 zo streng geweest dat het bedrijf al gelijk zowat ter ziele was, echter door de geldelijke steun van de gemeente konden ze toch nog even vooruit.
Gerrit deed de administratie en het opperwerk in het begin, maar al snel bleek dat Gerrit goed banden kon stellen en er werden al snel wat opperlieden aangenomen.

Één van de allereersten was Andre Beems die op 15 jarige leeftijd begon en wijlen Hans Diesveld. Beiden hebben ruim 30 jaar met ons gewerkt, waaronder vele familie leden: Tonnie van den Akker, Ad de Werd, Gerrie van den Akker (werd “D’n Haas”genoemd omdat ie 2x zo snel was als de rest.)

Dre moest met hem gaan “straten”. Hij zei tegen Gerrie , as gè de weg vat, sloa ik er de mutsen wel in. Dan waren er de grote en de kleine Ad Heesakkers , Toon, Pietje en Hans steenbakkers Roland Wolfs, wie van de familie niet, vele gingen later weer hun eigen weg. Ook enkele mensen van buiten de familie hebben het erg lang volgehouden, Willem van der Avoort, zwager van Peter, 25 jaar, Ad van de Pol , 30 jaar en is er nu nog, Piet Voets ruim 30 jaar sinds kort met pensioen, Kees van de Nieuwendijk, neef van de Gebroeders werkt al 40 jaar mee, maar nu als zelfstandige.

Het was hard en veel werken maar er werd zachtjes aan, e.e.a. opgebouwd, de Opel Kadetjes werden ingeruild voor Ford busjes en de Chevrolet van Taxibedrijf Harrie van Eerd, later kwamen er zelfs een Opel Commodore en Ford Granada bij. Zelfs een Mini Coopertje voor de vrouwen van de directie om boodschappen mee te doen, maar als het uitkwam ging deze ook wel eens mee naar het werk. De werf was bij opa op de”Neijendijk”, het kantoor bij Gerrit aan de Korte Venstraat, waar in de avonduren nog het profiel van autobanden werd opgesneden door Gerrit.

Alles leek voorspoedig te gaan, maar eind 1975 sloeg het noodlot toe, Peter de jongste broer werd ernstig ziek en overleed op 29 jarige leeftijd, de wereld stortte zowat in, maar Gerrit en Toon besloten er toch voor te gaan en eind jaren ’80 werkten er zo’n 35 man en werd er besloten op het inmiddels eerder aangekocht terrein een nieuwe loods met een heus kantoor te bouwen , alles wat ze, (inmiddels was Twan van den Akker, zoon van peter, opgenomen in de zaak) zelf konden doen deden ze zelf, wat waren ze trots op het resultaat.

Officieel werd Twan, nadat hij zijn vakdiploma’s en middenstandsdiploma had behaald in 1996 mede vennoot, Er was ook immers niemand van de kinderen die interesse had de zaak voort te zetten, Toon met 4 dochters en Gerrit met 2 dochters. Twan wilde eigenlijk automonteur worden maar ook in 1984 was het moeilijk werk te krijgen, zijn moeder belde naar Gerrit en zei dat Twan maar eens mee moest gaan werken maar Gerrit zei dat hij geen werk voor hem had. Zijn moeder zei: “al betaal je er niks voor, hij gaat maandag mee werken!” Twan is er nooit meer weg gekomen.

Gerrit ging in 1997 met de VUT, vanaf toen moest Toon “D’n Baas” zijn, hij werkte eigenlijk het liefst gewoon de hele dag mee en had weinig zin in de papieren rompslomp en op den duur kwamen er steeds meer eisen en regels bij. Het Bedrijf moest later VCA gecertificeerd worden.

Dit ging hem allemaal echt te ver, op een morgen, zoals gewoonlijk om een uur of 6.00 komt ie het kantoor binnen, na een nacht gepiekert en slecht geslapen te hebben, met de mededeling aan Twan, kort en krachtig: “Ik weet nie wa ge doet maar ik schei d’r af, oké!” , “dan ga ik maar door” zei Twan “ Ik moet nog een jaar of 35 mee”. Enkele medewerkers hadden er geen vertrouwen in en gingen elders werken. Zoals dat dan vaak gaat.

Op 30 juni 1998 neemt Twan met zijn vrouw Angela de zaak over en hopen in 2018 50 jarig jubileum te mogen vieren, daar de tijd nu anders is zijn er nog +/- 15 mensen in loondienst maar verdienen er daarbij nog gemiddeld 40 mensen hun weekgeld als zelfstandig stratenmaker bij elkaar. Diverse stratenmakers zijn als zelfstandige gaan werken vanuit loondienst bij Gebr. Van den Akker.

En werken er ook nu nog bijv. Tosje, Toontje Westelaken, Gebr. Gerrits , Kees Nieuwendijk, Mark van den Akker, Jantje de Punder, etc.

Tegenwoordig is de kruiwagen voor het grootste deel verleden tijd en gebruiken we meerdere machines om machinaal te bestraten en zware banden te stellen, is maar goed ook, maar de oudere onder ons werken liever handmatig , geen herrie om je heen alleen de radio.

We hopen met de foto’s een beeld van toen en nu te kunnen schetsen.